4 oktober 2022

Interview Suzan van Egmond
sanne meijer inkomenconsulent

Collega's aan het woord

Interview Suzan van Egmond

Hoe ben jij in contact gekomen met MRM?

Rolf heeft mij benaderd naar aanleiding van een post van mij op LinkedIn: Loslaten is omarmen. Deze ging over mijn letterlijke en figuurlijke reis van waar ik vandaan kwam naar daar waar ik op dat moment stond. Ik had besloten een goede baan achter te laten voor het onbekende, op zoek naar mezelf en wat ik wil doen in mijn leven. Het was mijn keuze om los van werk het avontuur aan te gaan met mezelf. Ik was ervan overtuigd dat de antwoorden op mijn vragen al ergens in mij zaten, en ik voelde een grote urgentie om dit nu te gaan uitzoeken. 

Het was altijd al een droom van mij om helemaal alleen in the middle of nowhere te gaan hiken, met een rugzak en een tent. Het avontuur, de uitdaging, het aangewezen zijn op mezelf en nergens op terug kunnen vallen. De eenzaamheid, ik voelde dat ik dat nodig had om mezelf te ontdekken. 

In Zweeds Lapland, boven de poolcirkel, loopt de Kungsleden route. Een onbewoond natuurgebied. Ik heb het meest noordelijke deel van de Kungsleden gelopen, van Nikkaluokta naar Abisko, 104 km. Alleen. Buiten mobiel bereik en totaal aangewezen op mezelf. In weer en wind, storm, regen, sneeuw. Stijgen en weer dalen. Talloze rivieren overgestoken met mijn 20+ kg rugzak. Slapen in een tent in de sneeuw, drinken uit de rivier. Overweldigende natuur. Zo véél, zo oneindig, zo machtig. En ik: zo klein, zo nietig. Ik heb veel geleerd over mezelf. Mezelf echt geaccepteerd.

Heel helder wist ik toen: ik wil me inzetten voor gelijke kansen voor kinderen. Ik ben opgegroeid in Oude Pekela, Noord Oost Groningen. Ik heb kansen gekregen en benut. Kansengelijkheid neemt af in Nederland, dat raakt mij. Ik gun elk kind in Nederland een kans om zichzelf te ontplooien, zichzelf te verrijken met vaardigheden waarmee ze een goed leven kunnen opbouwen. Daar wil ik me voor inzetten. Dat is mijn missie.

In mijn post op LinkedIn deelde ik mijn verhaal. Iets wat buiten mijn comfort zone lag, maar toch. Dit is mijn verhaal en dit is wat ik wil. Wie kan me helpen? Ik ben toen met allerlei mensen in gesprek gekomen en ik breidde mijn netwerk verder uit. Ik ervoer dat als je deelt wat jou raakt, dat je anderen kunt raken, anderen kunt inspireren. Er ontstaat een verbondenheid die voor iedereen die daarbij betrokken is waarde heeft. Door die gesprekken kwam ik steeds verder met mijn ideeën over wat ik wilde. 

Er was een klik met Rolf, Robin en Menno. Ze stonden achter mijn ambitie en hadden vertrouwen in mijn carrièreswitch. We zijn samen dit avontuur aangegaan.

Je bent beleidsadviseur onderwijs en jeugd, voor diegene die daar minder bekend mee is, wat houdt deze functie precies in?

Sinds maart dit jaar werk ik voor gemeente Veendam in deze rol.

Onderwijs- en onderwijshuisvesting

Iedere gemeente is verantwoordelijk voor adequate onderwijshuisvesting van basis- en voortgezet onderwijs. In Veendam zijn er 14 scholen, het gaat om basisonderwijs, speciaal basisonderwijs, voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. Tot nu toe wordt iedere aanvraag voor onderwijshuisvesting individueel behandeld, maar we zijn bezig met een Integraal Huisvestingsplan, daarover straks meer. 

We hebben in Veendam een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen, ik ben verantwoordelijk voor de organisatie van het onderwijs voor deze kinderen.

De gemeente heeft een repressieve toezichtrol op onderwijsinstellingen in de gemeente, dat houdt in dat stukken zoals begroting en jaarrekening van voortgezet en basisonderwijs worden beoordeeld om vast te stellen of de gemeente gebruikmaakt van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. 

Verder zijn er nog verschillende lokale en regionale overlegvormen met het onderwijs.

Jeugdhulp en onderwijs

De ontwikkeling en vormgeving van de samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs zit ook in mijn portefeuille. Zo loopt er momenteel een pilot met jeugdhulp op een tweetal basisscholen. Door jeugdhulp meer toegankelijk en laagdrempelig te maken op school, hopen we dat dit preventief werkt waardoor de inzet van zwaardere vormen van jeugdhulp afneemt. Daarnaast is er in Veendam de Visvijver, dat is een klas met kinderen die zijn doorgestroomd vanuit een medisch kinderdagverblijf naar het speciaal onderwijs. Door inzet van jeugdhulp in deze groep kunnen deze kinderen nu gewoon naar school, in plaats van dagbesteding op een medisch kinderdagverblijf. 

Kan je ons eens meenemen in jouw werkweek? Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Ik werk meestal drie dagen op kantoor in Veendam en een dag thuis. Meestal heb ik een aantal afspraken, al dan niet op een (onderwijs)locatie in Veendam. 

Je woont in Assen, hoe ben je hier terechtgekomen en wat valt er voor moois te vertellen over Assen?

Mijn man woonde in Assen toen ik hem leerde kennen. Hij had zijn eigen flatje en ik ben bij hem gaan wonen. We hebben samen op verschillende plekken in Assen gewoond: het centrum, Marsdijk en nu in Kloosterveen samen met onze twee kinderen. Het is prima wonen in Assen, het heeft alles wat een stad heeft en toch voelt het niet stads aan. Dichtbij Groningen en dichtbij mooie natuurgebieden.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied?

M.b.t. onderwijs het Integraal Huisvestingsplan, door een wetswijziging zijn gemeenten in de toekomst verplicht om een IHP te hebben.

M.b.t. jeugdhulp en onderwijs: de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp.

Je werkt momenteel voor de gemeente Veendam, wat is de grootste uitdaging binnen jouw werk daar?

Een aantal. Het begon in maart met de uitdaging om onderwijs te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Ik vond het heel mooi om iets wezenlijks te kunnen betekenen voor deze kinderen die huis en haard hebben moeten achterlaten. 

Verder ten eerste een Integraal Huisvestingsplan voor 4 tot 16 jaar, een plan voor alle onderwijshuisvesting in Veendam. Met het IHP wordt een kader geboden voor onderwijshuisvesting voor de eerste 4 jaar. 

Daarnaast ben ik betrokken bij de aanbesteding Algemene Voorziening Ambulante Jeugdhulp Veendam, waarbij alle ambulante jeugdhulp wordt uitbesteed aan één (combinatie van) partij(en) welke één som geld krijgt voor alle ambulante jeugdhulp. Veendam heeft veel jeugdigen met jeugdhulp, op deze manier willen we dit beter gaan beheersen. Dit is een vernieuwend concept waarbij Veendam als voorloper optreedt ten opzichte van andere Groningse gemeenten. 

Prachtig om bij zulke wezenlijke ontwikkelingen betrokken te zijn en veel te kunnen leren. En boven alles: iets te kunnen betekenen voor de kansen van kinderen in deze regio.

Hoe ervaar je je tijd tot nu toe bij MRM?

Top! Het is gewoon een leuke club. Dit jaar staat voor mij in het teken van leren en eigen maken van de beleidsterreinen onderwijs en jeugd. In september ga ik een cursus onderwijs en onderwijshuisvesting volgen. Mooi dat MRM investeert in mensen en kennisdeling. 

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Tijd doorbrengen met mijn gezin, sportschool, koken en bakken, muziek, lezen, persoonlijke ontwikkeling.