Wat doet een Wmo consulent?

sep 28, 2023 | Blog

Als Wmo consulent zorg jij ervoor dat de medemens binnen jouw gemeente de zorg krijgt die hij nodig heeft. Je toetst hoe zelfredzaam mensen nog zijn, bekijkt welke (voorliggende) voorzieningen er binnen jouw gemeente voor ze beschikbaar zijn en brengt mensen in contact met de juiste vormen van ondersteuning. Zodat zij prettiger en zelfredzamer kunnen leven!

Wat is een Wmo consulent?

Een Wmo consulent vormt de schakel tussen de hulpvraag van de burger, en de voorzieningen die daarvoor beschikbaar zijn. Om te begrijpen wat een Wmo consulent doet, moet je eerst weten wat de Wmo, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, inhoudt. Deze wet zorgt er in Nederland voor dat mensen die niet zelfredzaam zijn, op extra steun kunnen rekenen vanuit hun gemeente. En zo makkelijker op eigen kracht hun leven kunnen leiden!

Mensen kunnen bij het Wmo-loket van de gemeente een aanvraag indienen voor ondersteuning bij zelfstandig wonen, mobiliteit, dagbesteding, of praktische dingen zoals geldzaken of de schoonmaak van hun huis. Ook burgers die opvang nodig hebben na huiselijk geweld of dakloosheid, of een Persoonsgebonden Budget nodig hebben voor intensieve (woon)begeleiding kunnen bij het Wmo-loket terecht.

Een Wmo consulent toetst of de burgers in aanmerking komen voor de Wmo en brengt ze in contact met de juiste ondersteunende instanties.

 

Maatwerk voor iedere burger

Het mooie aan het werk als Wmo consulent is dat iedere casus weer anders is. Achter iedere aanvraag schuilt het verhaal van een mens: een burger die net als jijzelf behoeftes en wensen, rechten en plichten heeft. Daarom is het werk van een Wmo consulent vooral maatwerk: geen enkele aanvraag is hetzelfde, en bij iedere burger die je spreekt zul je je volle aandacht nodig hebben om te bepalen welke vorm van ondersteuning hen nu echt vooruit helpt.

Welke taken heeft een Wmo consulent?

Binnen iedere gemeente is het exacte takenpakket van een Wmo consulent weer anders ingericht. Er zijn natuurlijk wel taken die iedere Wmo consulent in zijn pakket terugvindt, maar de precieze werkzaamheden en focusgebieden verschillen soms. Ga je werken voor MRM, dan hangt je takenpakket af van de gemeente waarbij je een opdracht uitvoert.

De taken die bijna iedere Wmo consulent tegenkomt, zijn:

  • \Aanvragen bij het Wmo-loket beoordelen en afhandelen
  • \Schakelen tussen verschillende instanties en voorzieningen
  • \Overleggen met wijkteams, andere consulenten en zorgprofessionals
  • \Huisbezoeken afleggen aan cliënten voor keukentafelgesprekken
  • \Schrijven van ondersteuningsplannen
  • \Opstellen van indicaties en herindicaties
  • \Inzetten van voorliggende voorzieningen waar mogelijk
  • \Offertes voor zorgvoorzieningen aanvragen en beoordelen

Waar werk je als Wmo consulent?

Als Wmo consulent werk je nagenoeg altijd voor een gemeente. Dit is de overheidsorganisatie waar Wmo-aanvragen binnenkomen. Vaak werk je als onderdeel van een wijkteam; een groter team waarin verschillende disciplines samenkomen. Je neemt dus regelmatig deel aan overkoepelende overleggen met dit wijkteam, maar voert ook vaak gesprekken bij mensen thuis aan de keukentafel. Naast deze locaties (en natuurlijk het gemeentekantoor zelf) kun je een deel van je werkzaamheden ook thuis uitvoeren.

  • \Bij een gemeente op kantoor
  • \In samenwerking met sociale wijkteams
  • \Bij cliënten aan de keukentafel
  • \Vaak ook deels thuis

Wat verdient een Wmo consulent?

Het salaris van een Wmo consulent is afhankelijk van de kennis en ervaring die je meebrengt. Heb je al langer in een soortgelijke functie gewerkt, of kom je net van je opleiding? Ben je al gespecialiseerd in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, of is het nog relatief nieuwe materie voor je? Het zijn allemaal zaken die meespelen in het salaris van een Wmo consulent.

Bij MRM bedraagt het salaris van Wmo consulent maximaal €4752,-, op basis van een 36-urige werkweek. Aan de hand van je kennis en werkervaring schatten we in welk salaris bij jou past en hoe je kunt doorgroeien.

En, goed om te weten: bij MRM pak je ook nog eens interessante secundaire voorwaarden mee! Wat dacht je bijvoorbeeld van een vast contract vanaf dag 1, een laptop en telefoon van de zaak, een elektrische auto of reisvergoeding, een mooi individueel keuzebudget en een uitstekende pensioenvoorziening?

 

Hoe word ik Wmo consulent?

Welke opleiding heb je als Wmo consulent gevolgd? Om Wmo consulent te worden, moet je een hbo-studie Social Work of Sociaal Juridische Dienstverlening hebben afgerond. Je kunt ook instromen na een hbo-opleiding waarbij je veel in aanraking komt met cliënten die met de Wmo te maken hebben: denk hierbij aan studies als Ergotherapie, of Fysiotherapie.

Na je hbo-opleiding zul je je verder moeten verdiepen in de Wmo om voor een functie als Wmo consulent in aanmerking te komen: een specialisatie in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is een belangrijke basis voor je werk.

Naast een hbo-diploma en een bijscholing in de Wmo is werken aan je communicatieve vaardigheden altijd slim. Voor een baan als Wmo consulent moet je namelijk een sterke communicator zijn. Zo kan je moeiteloos schakelen tussen zorgverlener en cliënt!

Tot slot helpt het als je in je eerdere werk of tijdens je studie al eens hebt gewerkt bij een gemeente of soortgelijke organisatie: ervaring binnen een politiek-sensitieve omgeving gaat je helpen om je werk beter en makkelijker uit te voeren.

  • \Hbo-studie Social Work, Sociaal Juridische Dienstverlening of aanverwant
  • \Theoretische en praktische kennis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning
  • \Uitstekende communicatieve skills
  • \Ervaring binnen een politiek-sensitieve omgeving

Hoe ziet een dag als Wmo consulent eruit?

Benieuwd hoe een dag als Wmo consulent eruit kan zien? Voor een kijkje in de keuken volgen we vandaag Jurgen (37), Wmo consulent bij de Gemeente Tynaarlo.

7:00 De wekker gaat
7:45 Vertrek van huis
8:00 Aankomst op kantoor in Vries. Systemen opstarten, kopje koffie en mails screenen
8:30 Dagstart met collega’s en tweede kopje koffie 🙂
8:40 Mails afhandelen en huisbezoeken voorbereiden
9:00 Begin van het Wmo spreekuur: bereikbaar zijn voor cliënten en tussentijds
binnengekomen aanvragen afhandelen

12:00 Gezamenlijke lunch op kantoor
12:30 Overleg met het sociale wijkteam via Teams
13:45 In de auto naar Tynaarlo
14:00 Keukentafelgesprek met mevrouw Wybenga (91)
14:40 In de auto naar Zuidlaren
15:00 Terug naar het kantoor in Vries, verder uitwerken van het ondersteuningsplan voor
mevrouw Wybenga, bijbehorende instanties contacteren

17:00 Einde werkdag. Op weg naar huis!

Wat collega’s leuk vinden aan dit werk

Mensen helpen makkelijker door het leven te gaan

Jij maakt het verschil voor mensen die tegen problemen aanlopen in het dagelijks leven: dankzij de ondersteuningsmogelijkheden waar jij ze mee in contact brengt, worden ze zelfredzamer en wordt het leven voor hen net een beetje gemakkelijker.

Oplossingen bieden

Werk je graag oplossingsgericht? Als Wmo consulent los je concrete problemen op voor je medemens. Je zoekt naar praktische oplossingen die hen verder helpen in hun dagelijks leven!

Maatwerk voorop

Als het op gerichte zorg aankomt, bestaat er geen standaardoplossing. Als Wmo consulent kun je aandacht besteden aan iedere burger met een hulpvraag, en voor iedereen oplossingen op maat aandragen.

Werken met veel verschillende mensen en partijen

Het ene moment zit je bij een cliënt aan tafel, het volgende moment schuif je aan bij een wijkoverleg en een uur langer hang je aan de telefoon met een zorgverlener. Werk je graag met veel verschillende mensen? Dan is een baan als Wmo consulent echt iets voor jou.

    Is dit jou op het lijf geschreven?

    Ben jij bij iedere alinea van deze blog enthousiaster geworden over een rol als Wmo consulent? Bekijk dan direct onze vacature Wmo consulent of neem contact op met onze recruiter Linda Kies voor meer informatie! We kunnen altijd eens kennismaken onder het genot van een kopje koffie. Wie weet mogen we jou binnenkort begroeten als nieuwe collega!