Wat doet een Adviseur Sociaal Domein?

jul 11, 2023 | Blog

Een Adviseur Sociaal Domein is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van beleid binnen het sociaal domein. Dit kan gaan om thema’s als welzijn, armoede, werk, participatie en zelfredzaamheid, zorg en jeugd. je werkt als (beleids)adviseur meestal bij een gemeente. Niet alleen in het opstellen van beleid, maar ook in de uitrol ervan speel je als Adviseur Sociaal Domein een belangrijke rol.

De brug tussen mens, beleid en uitvoering

Heb jij oog voor sociale uitdagingen binnen het gemeentelijk beleid? Als Adviseur Sociaal Domein geef je vorm aan beleid dat de relatie tussen de burger en de overheid versterkt. Je vertaalt de vraag vanuit de samenleving naar oplossingen die hout snijden op sociaal vlak. Je houdt daarbij rekening met gevoeligheden die er zijn binnen de samenleving en binnen betrokken organisaties.

Ben je een goede Adviseur Sociaal Domein, dan formuleer je helder beleid, dat praktisch uitvoerbaar is, bijdraagt aan de doelstellingen binnen de gemeente en draagvlak heeft binnen betrokken partijen. En je helpt met de uitvoering ervan!

Wat zijn je belangrijkste taken als Adviseur Sociaal Domein?

Wat een Adviseur Sociaal Domein precies doet in het dagelijks leven, is natuurlijk afhankelijk van de organisatie waar je terecht komt en het project waar je op gezet wordt. De belangrijkste taken zijn vaak onder meer:

  • \Maatschappelijke ontwikkelingen en de visie van de gemeente doorvertalen naar helder beleid
  • \Beleidsstukken schrijven: van adviezen tot concrete plannen
  • \Het college en de raad adviseren over beleid binnen het sociaal domein
  • \Samenwerking tussen belangrijke partijen bevorderen
  • \Projecten die voortkomen uit opgesteld beleid helpen uitvoeren en monitoren

Hoe word je Adviseur Sociaal Domein?

Adviseur Sociaal Domein word je door een hbo- of wo-opleiding te volgen die je een diploma in de juiste richting geeft. Denk hierbij aan Social Work, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) of Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). En natuurlijk door relevante werkervaring op te doen! Dit kan zijn bij een gemeente of een andere (semi)overheidsinstelling. Als je werk maar raakvlakken heeft met het sociaal domein.

Uiteraard ben je op de hoogte van wet- en regelgeving zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Participatiewet, de (Verlengde) Jeugdwet en de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening. En zorg je dat je kennis up-to-date blijft!

Wat verdien je als Adviseur Sociaal Domein?

Als Adviseur Sociaal Domein kan je rekenen op een goed marktconform salaris. Wat je precies verdient, is afhankelijk van je opleidingsniveau, het aantal jaren ervaring dat je meebrengt en de verantwoordelijkheden die je draagt binnen jouw functie. Daarbij hoort een bruto maandsalaris van maximaal €5372,- op basis van een 36-urige werkweek.

Hoe kan je doorgroeien?

Als Adviseur Sociaal Domein heb je vele carrièremogelijkheden. Zo kun je je verdiepen in één van de thema’s die onder het sociaal domein vallen, zoals jeugdzorg, Wmo of schuldhulpverlening. Of je verbreedt juist je kennis van de verschillende aandachtsgebieden! Je kunt ook doorgroeien naar bijv. (kwaliteits)coördinator of naar een meer leidinggevende functie. Voor iedere stap die je wilt zetten, kun je bij MRM de juiste ondersteuning krijgen in de vorm van cursussen en opleidingen.

Collega Vincent aan het woord

Vincent Bergstra werkt als Senior Beleidsadviseur Sociaal domein bij de gemeente Tynaarlo. Wat hem aanspreekt in het werk als Adviseur Sociaal Domein?

“Samen met mijn interne opdrachtgever weeg ik stap voor stap af waar mijn inzet het meest gewenst is. Dit maakt dat mijn inzet echt van meerwaarde is en dit voelt goed.”

Wat collega’s leuk vinden aan dit werk

Maatschappelijke relevantie

Van beleid naar de praktijk: jij zorgt ervoor dat er niet alleen goed beleid geformuleerd wordt, maar dat het ook uitgevoerd en gemonitord wordt.

Het verschil maken voor echte mensen

Het is echt mensenwerk. Jij maakt het verschil voor de verschillende inwoners van jouw gemeente.

Samenwerken met verschillende disciplines

In jouw werk zijn er vele belangen die behartigd moeten worden. Dat betekent bruggen slaan, goede gesprekken voeren en ook écht luisteren. En samen knopen doorhakken!

De diepte in met thema’s binnen het sociaal domein

Je helemaal vastbijten in een bepaald thema? Dat kan zeker als Adviseur Sociaal Domein. Er zijn genoeg domeinen waar jij je expertise in kunt opbouwen.

    Iets voor jou?

    Zie jij jezelf wel werken als Adviseur Sociaal Domein? Dan horen we graag van je! Bij MRM hebben we altijd uitdagende opdrachten in het sociaal domein bij gemeentes en (semi)overheidsinstellingen in de regio. Kom eens kennismaken of bekijk direct onze vacature Adviseur Sociaal Domein!