Wat doet een inkomensconsulent?

jul 28, 2023 | Blog

Een inkomensconsulent is werkzaam binnen de gemeente of andere instellingen binnen de (semi)overheid. Een Consulent Inkomen is bij uitstek een functie binnen het sociaal domein; je maakt namelijk een rechtstreeks verschil voor mensen in jouw omgeving. Wat voor mogelijkheden zijn er voor mensen die geen of weinig inkomen hebben? Dit is precies waar je je als inkomensconsulent mee bezighoudt. Jij helpt ze aan een betere inkleding van hun financiën, en begeleidt ze daarbij stap voor stap.

Financiële kansen voor minder bedeelden

Er zijn vele redenen waarom mensen niet voor (voldoende) eigen inkomen kunnen zorgen. Het zou jou ook kunnen overkomen! In Nederland hebben we gelukkig voldoende regelingen om mensen die minder bedeeld zijn, toch te kunnen helpen in het leven. Als inkomensconsulent help jij deze mensen door het landschap van regelingen te navigeren en in mogelijkheden te denken. Tegelijkertijd help je fraude te voorkomen; financiële regelingen leveren helaas ook altijd bedriegers op.

Door je in de persoonlijke situatie te verdiepen van de mensen die je begeleidt, ontdek je waar ze behoefte aan hebben en welke regelingen wellicht goed bij hen passen. Door jouw kennis van wetgeving weet je precies waarvoor ze in aanmerking komen: van een uitkering, tot bijzondere bijstand of andere socialezekerheidsvoorzieningen.

Wat zijn de belangrijkste taken van een inkomensconsulent?

Wat een inkomensconsulent exact doet, is natuurlijk afhankelijk van de organisatie waar je komt te werken. Over het algemeen help je de financiële situatie van je cliënten te verbeteren, maar het takenpakket is natuurlijk veel breder dan dat. In grote lijnen voert iedere Consulent Inkomen echter wel één of meerdere van deze taken uit:

  • \Aanvragen beoordelen en mutaties afhandelen op het gebied van de Participatiewet, IAOW en Bijzondere Bijstand
  • \Huisbezoeken afleggen en afspraken maken met bewoners
  • \Kennis inzetten van geldende wetgeving om de financiële situatie van bewoners te verbeteren
  • \Een netwerk opbouwen binnen betrokken instanties
  • \Overleggen bijwonen met verschillende stakeholders

Waar werk je als inkomensconsulent?

Vaak werk je als inkomensconsulent bij een gemeente. Je verdeelt je tijd tussen verschillende locaties: bij je cliënten thuis, op kantoor en in veel gevallen kun je een deel van je werkzaamheden ook thuis doen. Een inkomensconsulent bij de gemeente heeft vaak genoeg aan een goede laptop, een telefoon en een goed netwerk.

Hoe word je Consulent Inkomen?

Om Consulent Inkomen te worden, heb je op z’n minst een hbo- of wo-opleiding in een relevante richting gevolgd. Je kan hierbij denken aan een studie Social Work, Sociaal Juridische Dienstverlening of Rechten. Alles wat onder hoger onderwijs valt en een link heeft met het sociaal domein kan je goed van pas komen! Een uitstekende beheersing van het Nederlands helpt je correct en effectief met bewoners te communiceren.

Een absolute must is kennis van relevante wet- en regelgeving, zoals de Participatiewet en IAOW. Alleen zo kun je goed beoordelen waar bewoners recht op hebben. Die kennis is natuurlijk up-to-date en direct inzetbaar! Een inkomensconsulent heeft daarnaast veel aan werkervaring binnen een gemeente of een andere overheidsinstelling.

  • \Studie als Social Work, Sociaal Juridische Dienstverlening of Rechten
  • \Up-to-date kennis van relevante wet- en regelgeving
  • \Uitstekende gesproken en geschreven beheersing van het Nederlands

Wat verdien je als inkomensconsulent?

Wat je salaris als inkomensconsulent wordt, is natuurlijk afhankelijk van de organisatie waarvoor je komt te werken. Word je Consulent Inkomen bij MRM, dan kun je rekenen op een bruto maandsalaris van maximaal €4537,- op basis van een 36-urige werkweek. Dit bepalen we uiteraard aan de hand van je kennis en je ervaring.

Daarnaast profiteer je bij MRM van vele prettige secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een laptop en telefoon van de zaak, een Individueel KeuzeBudget en een elektrische leaseauto. Genoeg redenen om voor een baan als inkomensconsulent te kiezen bij MRM!

Hoe kan je doorgroeien?

Natuurlijk hoeft een rol als inkomensconsulent niet je eindstation te zijn. Vaak biedt deze positie je juist veel kansen tot doorgroeien! Op je weg van junior naar senior inkomensconsulent worden de casussen steeds complexer en kan je je vastbijten in steeds uitdagendere vraagstukken. Maar je kunt natuurlijk ook een stap maken naar een functie als beleidsadviseur of teamleider. En heb je nog meer ambitie? Misschien schop jij het dan wel tot een bestuursfunctie binnen het sociaal domein.

Sanne Meijer met dochter op schommel

Collega Sanne aan het woord

Sanne Meijer is Inkomensconsulent bij de gemeente Zwolle en heeft het daar ontzettend goed naar haar zin. Wat zij zo leuk vindt aan haar werk?

“Verder kijken dan alleen nee zeggen, en mensen de kans bieden om wellicht wel iets te kunnen. Ik ben trots om voor MRM te werken!”

Wat collega’s leuk vinden aan dit werk

Concrete oplossingen

Met jouw kennis en kunde maak je het verschil tussen een crisissituatie en een situatie waarin cliënten weer vooruit kunnen kijken.

Het is echt mensenwerk

Als inkomensconsulent kom je bij de mensen thuis, verdiep je je in hun situatie en leg je échte contacten. Contacten die verder gaan dan een praatje in de supermarkt.

Uitdagende casussen

Wat is er nodig om mensen in beweging te krijgen? Wat motiveert hen om hun leven zelf weer in handen te krijgen? Bij de echte uitdagende casussen leer je maatwerk toepassen.

Elke dag is anders

Ga je vandaag op pad om een nieuwe cliënt te ontmoeten, of heb je een overleg met andere consulenten? Geen dag is hetzelfde in deze functie.

    Iets voor jou?

    Ben jij geïnteresseerd in een baan als inkomensconsulent? Kom dan eens koffie drinken bij MRM! We hebben altijd leuke opdrachten als inkomensconsulent bij een gemeente of andere opdrachtgever bij jou in de buurt. Vertel ons wat jouw wensen zijn, dan kunnen we je altijd meer vertellen over de mogelijkheden! Bekijk onze vacature Consulent Inkomen direct online, lees meer over onze organisatie of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.