Wat doet een jeugdconsulent?

mrt 4, 2024 | Blog

Wie helpt er als gezinnen met kinderen tegen problemen aanlopen, en ze er niet uit komen met de school, de huisarts of het consultatiebureau? Bij blijvende moeilijkheden kunnen gezinnen terecht bij een jeugdconsulent bij hun gemeente. Dat schrijft de Jeugdwet al sinds 2015 voor. Maar wat doet een jeugdconsulent precies? Hoe ziet de wereld van gemeente en jeugdzorg eruit in het dagelijks leven? Dat vertellen we je in deze blog!

Beginnen bij de basis

Wat is een consulent?

Een consulent is een professionele adviseur of deskundige die gespecialiseerd is in een specifiek vakgebied. In het geval van een jeugdconsulent is deze gespecialiseerd in de Jeugdwet en verschillende topics binnen de jeugdzorg. Als consulent adviseer en begeleid je individuen, organisaties of overheden om problemen op te lossen, besluitvorming te verbeteren en doelen te bereiken binnen jouw expertisegebied.

  • \Expert binnen een bepaald vakgebied
  • \Begeleidt en adviseert

Niet ieder kind heeft een zorgeloze jeugd

Om te begrijpen wat een jeugdconsulent doet, moeten we eerst eens kijken naar de situatie van de jeugd in Nederland anno 2024. Tienduizenden gezinnen in Nederland krijgen jaarlijks te maken met sociaal-economische of psychosociale problemen. In drie tot vijf procent van de gevallen gaat het zelfs om multiprobleemgezinnen: gezinnen waarbij zowel ouders als kinderen langdurig kampen met uiteenlopende problemen. Lang niet ieder kind in Nederland groeit dus op in een zorgeloze omgeving.

Gelukkig hebben we in Nederland de Jeugdwet, die bepaalt dat gemeente en jeugdzorg sinds een aantal jaar onder hetzelfde dak vallen. De gemeente kan een jeugdconsulent inzetten om de situatie voor ouders en kinderen te verbeteren. Wat een jeugdconsulent doet, kan een blijvende impact hebben op hun (mentale) gezondheid en hun kansen in de maatschappij.

Wat zijn de belangrijkste taken van een jeugdconsulent?

Wat je als jeugdconsulent precies doet berust vaak op maatwerk. Ieder gezin, iedere ouder en ieder kind is namelijk weer anders! Je werkt samen met het gezin om de problemen volledig in kaart te brengen en een plan van aanpak voor ze te maken. Welke hulp hebben ze concreet nodig om de situatie te verbeteren?

  • \Huisbezoeken afleggen bij probleemgezinnen
  • \Problematiek in kaart brengen
  • \Schrijven van een ondersteuningsplan
  • \Gezin in contact brengen met de juiste hulpinstanties
  • \Helpen uitvoeren en monitoren van het ondersteuningsplan
  • \Samenwerken met wijkteams en andere zorgprofessionals.

Waar werk je als jeugdconsulent?

Jeugdzorg is sinds een aantal jaar verbonden aan de gemeente waar je in woont. Als jeugdconsulent zul je dus nagenoeg altijd voor een gemeente komen te werken. Binnen de gemeente werk je regelmatig op kantoor, maar je gaat ook bij gezinnen thuis langs om keukentafelgesprekken te voeren. En ook ga je regelmatig op pad voor overleggen met wijkteams en andere instanties binnen de gemeente.

Gemeente en jeugdzorg: onlosmakelijk verbonden

Als jeugdconsulent ga je meestal bij een gemeente aan de slag. Dit komt omdat de Jeugdwet sinds 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. De gemeente en jeugdzorg zijn sindsdien een vanzelfsprekende combinatie: als jeugdconsulent val je binnen het sociaal domein van de gemeente.

 

Jeugdconsulent opleiding

Hoe word je jeugdconsulent?

Om jeugdconsulent te worden, moet je een relevante opleiding op zak hebben: denk aan opleidingen als Social Work, Pedagogiek of Orthopedagogiek. Daarnaast is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de geldende wet- en regelgeving (zoals de (Verlengde) Jeugdwet). Ervaring en affiniteit met de doelgroep jeugd en gezin zijn onmisbaar in dit werk, en je hebt een SKJ-registratie nodig. Tot slot is werkervaring bij een gemeente een belangrijke basis om als jeugdconsulent aan de slag te gaan.

Jeugdconsulent salaris

Wat verdien je als jeugdconsulent?

Je salaris als jeugdconsulent is afhankelijk van de organisatie waar je voor gaat werken, en je ervaringsniveau. Ga je aan de slag bij MRM, dan kun je rekenen op een bruto maandsalaris van maximaal €4752,- op basis van een 36-urige werkweek. Hierbij houden we uiteraard rekening met je opleidings- en ervaringsniveau.

En een goed salaris is niet het enige wat werken bij MRM zo aantrekkelijk maakt: we hebben ook een interessante set secundaire voorwaarden voor je klaarliggen, zoals een IKB van 15,88% per maand, een laptop en telefoon van de zaak, een goede pensioenvoorziening, een (elektrische) lease-auto van de zaak of een reiskostenvergoeding. Dat telt natuurlijk ook allemaal mee!

Doorgroeimogelijkheden

Hoe kan je doorgroeien?

Als jeugdconsulent kun je op verschillende manieren doorgroeien. Je kunt je verder verdiepen in diverse topics binnen de jeugdzorg en zo je specialiseren tot senior jeugdconsulent. Daarnaast kun je doorgroeien naar een rol als Beleidsadviseur Jeugd of Adviseur Sociaal Domein.

Jasper Mik

Collega Jasper aan het woord

Jasper Mik is Casemanager Jeugd bij het Jeugd Expertteam in Leeuwarden (JET) en is daar helemaal op zijn plek. Wat hij het leukste vindt aan zijn werk?

“De waan van de dag, geen dag is namelijk hetzelfde als Casemanager. Op huisbezoek gaan is leuk, zeker als je voor de eerste keer ergens komt. Ik geniet van de gesprekken met kinderen en ouders en het oplossen van complexe vraagstukken.”

Wat collega’s leuk vinden aan dit werk

Het leven van kinderen en ouders beter maken

Je zet je in om concrete oplossingen te vinden voor ouders en kinderen die al heel wat mee hebben gemaakt in hun leven. En dat is dankbaar werk!

Puzzelen tot je de juiste maatwerkoplossing vindt

Voor geen enkele casus bestaat een klip-en-klare oplossing. Je blijft schakelen en bijstellen tot de juiste balans bereikt is en je vooruitgang ziet.

Uitdagende problematiek

In crisissituaties weet jij precies welke hulpinstanties het verschil kunnen maken. Maar de complexere casuïstiek kan zeker uitdagend zijn!

Verbindende factor zijn

Je spreekt niet alleen met kinderen, ouders en gezinnen; je komt ook in aanraking met de school, de huisarts en andere zorgprofessionals. Elke dag is anders!

    Wordt dit jouw volgende uitdaging?

    Past een baan als jeugdconsulent helemaal in jouw straatje en wil je graag de mogelijkheden binnen dit werkgebied verkennen? Neem dan eens contact met MRM Interim & Advies! Bij ons werk je aan uitdagende opdrachten bij gemeentes bij jou in de buurt, profiteer je van een goed salaris en uitstekende secundaire voorwaarden. Bekijk de vacature Jeugdconsulent en kom gerust eens koffie drinken om de mogelijkheden te bespreken!