Wat doet een jurist VTH?

sep 28, 2023 | Blog

Een jurist VTH is gespecialiseerd op het gebied van Vergunning(verlening), Toezicht en Handhaving. Dat betekent dat je je bezighoudt met wet- en regelgeving rondom vergunningen, het toezicht houden op naleving van deze regels en het handhaven ervan. De ene dag breng je advies uit op nieuw geschreven beleid, en de andere dag sta je in de rechtszaal om verweer te voeren bij een hoorzitting. Het werk als jurist VTH is met recht veelzijdig te noemen!

Hét juridische aanspreekpunt in vergunning, toezicht en handhaving

Waar je binnen de lokale overheid ook maar juridische kennis voor nodig hebt: het wordt jouw specialisme. Je kennis over wetten en regelgeving gebruik je op dagelijkse basis om advies te geven over vergunning, toezicht en handhaving. Dat kan betekenen dat je adviseert over op te stellen beleid, maar ook dat je handhavingszaken beoordeelt, juridische bezwaar- en beroepsprocedures voert, of overheidsorganisaties vertegenwoordigt bij andere procedures.

Wat kunnen je taken zijn als jurist VTH?

Word je jurist VTH bij MRM, dan werk je aan opdrachten bij onze vele opdrachtgevers bij jou in de buurt. Dit zijn vooral gemeentes, provincies en omgevingsdiensten. Wat je precies gaat doen, is uiteraard afhankelijk van de specifieke opdracht.

Bij sommige lokale overheden ligt de nadruk op je adviserende rol, en bij andere organisaties word je meer hands-on ingezet, onder meer in het behandelen en begeleiden van procedures op het gebied van vergunning, toezicht en handhaving. Doordat je veelal te maken hebt met bestemmingsplannen en omgevingsvergunningen, valt deze functie binnen het ruimtelijk domein.

Welke taken een jurist VTH vaak uitvoert?

  • \Juridisch advies uitbrengen op het gebied van vergunning, toezicht en handhaving;
  • \Bezwaar- en beroepsprocedures voeren;
  • \Vergunningsaanvragen toetsen, begeleiden en verwerken;
  • \Sparringpartner zijn op juridisch vlak;
  • \Voeren van verweer bij hoorzittingen;
  • \Vertegenwoordiging van het college in bezwaar en (hoger) beroep.

Waar werk je als jurist VTH?

Als jurist VTH ben je veelal werkzaam op locatie bij één van onze opdrachtgevers. Bij de meeste opdrachtgevers is het daarnaast prima mogelijk om je werktijd deels thuis in te vullen.

Wat verdient een jurist VTH?

Inhoudelijke juridische kennis op het gebied van vergunning, toezicht en handhaving wordt over het algemeen goed gewaardeerd. Ga je aan de slag als jurist VTH bij MRM, dan kun je rekenen op een maximaal bruto maandsalaris van €5725,- op basis van een 36-urige werkweek. Natuurlijk kijken we hierbij goed naar de kennis en ervaring die je meebrengt, en wordt je salaris aan de hand daarvan bepaald.

Kies je voor MRM, dan krijg je een interessant pakket arbeidsvoorwaarden. Zo krijg je direct een vast contract, heb je een goede pensioenvoorziening op zak, een laptop en telefoon van de zaak, en krijg je de mogelijkheden om opleidingen en cursussen binnen je vakgebied te volgen.

Hoe word je jurist VTH?

Wil je jurist VTH worden, dan is een hbo- of wo-studie Rechten (of een soortgelijke studie) een belangrijke basis. Hier vergaar je de kennis over wetten en regelgeving die je straks nodig hebt om je werk te kunnen doen. Daarnaast heeft een jurist VTH veel aan praktijkervaring: heb je dus al werkervaring bij een lokale overheidsorganisatie, dan heeft dat zijn voordelen.

Bijblijven is belangrijk om accuraat en effectief te kunnen werken. Tot slot is een goede beheersing van het Nederlands, zowel in woord als geschrift, onmisbaar in je dagelijkse werk.

  • \Studie Rechten (hbo of wo) of soortgelijk;
  • \Up-to-date kennis van relevante wet- en regelgeving;
  • \Werkervaring bij lokale overheid is een pre;
  • \Uitstekende taalbeheersing is een must.

Welke soft skills heb je nodig?

  • \Je kunt accuraat werken en bent doortastend;
  • \Je bent communicatief zeer vaardig;
  • \Je hebt een goed gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen;
  • \Je toont leiderschap en kunt overtuigend je punt overbrengen.
winand

Collega Winand aan het woord

Winand Kuiper werkte als Juridisch adviseur bij de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe. Wat hij belangrijk vindt in zijn werk als jurist in het ruimtelijk domein?

“Ik denk dat heldere communicatie een van de belangrijkste punten is in deze functie. Verder vind ik het belangrijk dat je je kan inleven en dat je niet teveel op de regeltjes zit. Soms kan iets worden opgelost zonder met de wettenbundel te zwaaien.”

Wat collega’s leuk vinden aan dit werk

Het verschil maken met jouw expertise

Zonder jouw kennis van de wet staan lokale overheden machteloos. Je zet je expertise dus in op de plek waar hij nodig is!

Het ruimtelijk domein als je speelveld

Veel collega’s vinden het ruimtelijk domein interessant vanwege zijn dynamiek en de vele partijen die erin samenwerken.

Richting geven binnen de lokale overheid

Door jouw juridisch advies kun je invloed uitoefenen op belangrijke beslissingen op het gebied van vergunning, toezicht en handhaving. Je geeft dus echt richting!

Uitdagende materie

Wet- en regelgeving op het gebied van vergunning, toezicht en handhaving is uitdagend en verandert regelmatig. Dit zorgt ervoor dat je elke keer weer diep in de materie moet duiken!

    Wordt dit jouw nieuwe baan?

    Zie jij een baan als jurist VTH helemaal zitten? Bekijk dan direct onze vacature jurist VTH online en ontdek alle ins en outs van deze functie. En wil je eerst meer weten te komen in een persoonlijk gesprek? Neem dan eens contact op met één van onze recruiters. Een vrijblijvende kop koffie kan altijd! Wie weet kunnen we jou binnenkort verwelkomen als nieuwe collega.