Wat doet een Projectleider Omgevingswet?

jul 10, 2024 | Blog

Sinds de invoering van de Omgevingswet is er nogal wat veranderd op gemeente- en provincieniveau. Een nieuwe wet betekent een nieuwe inrichting van heel veel processen, en veranderingen in oneindig veel manieren van werken. Een goede uitrol van de nieuwe Omgevingswet, dat is jouw taak als Projectleider Omgevingswet. Je schakelt met verschillende partijen om de implementatie van deze wet zo goed mogelijk te laten verlopen.

Nieuwe wetgeving, nieuwe manieren van werken

Als één van die jongste wetten in ons land is de Omgevingswet gelijk één van de meer ingrijpenden. Voor gemeenten en provincies verandert er veel in korte tijd: voor de burger worden alle zaken rondom de fysieke leefomgeving beter inzichtelijk en ook beter digitaal toegankelijk. Maar achter de schermen moeten er wel behoorlijk wat veranderingen doorgevoerd worden!

De Omgevingswet in een notendop

De Omgevingswet houdt de gemoederen al een tijdje bezig in ons land. Deze wet is per 1 januari 2024 ingegaan, en bundelt en vereenvoudigt tientallen bestaande wetten en regelingen rondom de fysieke leefomgeving. Het doel is om de regels begrijpelijker en toegankelijker te maken voor burgers, bedrijven en overheden.

De wet bevordert een integrale aanpak van ruimtelijke ordening, milieu, natuur en water, stimuleert lokale beleidsvrijheid en burgerparticipatie, en maakt gebruik van een digitaal systeem voor vergunningen en meldingen. Dit moet leiden tot snellere en betere besluitvorming en duurzame ontwikkeling. Iets waar jij als projectleider aan kunt bijdragen!

Wat zijn je belangrijkste taken als Projectleider Omgevingswet?

Hoe een dag als Projectleider Omgevingswet eruitziet, is afhankelijk van de organisatie waar je voor gaat werken en de stakeholders waar je mee in contact komt. Toch zijn er een aantal grote gemene delers te noemen als het op het takenpakket van deze functie aankomt: je adviseert verschillende stakeholders, helpt de uitvoering van de Omgevingswet vorm te geven, draagt zorg voor de uitvoering van actiepunten en stuurt bij waar nodig.

  • \De gemeente adviseren over de Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging (WKB)
  • \Aansturen van het implementatieproces dat hoort bij deze wetten
  • \Zorgdragen voor inhoud, kwaliteit en budget binnen het Omgevingsplan
  • \Interne en externe stakeholders motiveren en stimuleren
  • \Adviseren over de taakverdeling tussen afdelingen en inrichting van werkprocessen
  • \Vertaalslag maken van huidige processen naar toekomstige, nieuwe processen.

Hoe word je Projectleider Omgevingswet?

Projectleider Omgevingswet word je door een hbo- of wo-opleiding te volgen die je een diploma in de juiste richting geeft. Denk hierbij aan Planologie, Sociale Geografie, (Steden)Bouwkunde of iets in dezelfde richting. En natuurlijk door relevante werkervaring op te doen! Dit kan zijn bij een gemeente of een andere (semi)overheidsinstelling. Als je werk maar raakvlakken heeft met de fysieke leefomgeving binnen de (lokale) overheid.

Uiteraard ben je op de hoogte van wet- en regelgeving zoals die in de nieuwe Omgevingswet beschreven staat. En idealiter heb je ook al ervaring opgedaan met de implementatie van deze nieuwe wet, in de rol als projectleider of adviseur!

Wat verdien je als Projectleider Omgevingswet?

Als Projectleider Omgevingswet kan je rekenen op een uitstekend, marktconform salaris. Wat je precies verdient, is afhankelijk van je opleidingsniveau, het aantal jaren ervaring dat je meebrengt en de verantwoordelijkheden die je draagt binnen jouw functie. Daarbij hoort een bruto maandsalaris van maximaal €5997,- op basis van een 36-urige werkweek.

Hoe kan je doorgroeien?

De doorgroeimogelijkheden zijn legio als je aan de slag gaat als Projectleider Omgevingswet. Omdat je met zoveel contacten binnen het Ruimtelijk Domein in aanraking komt, weet je op termijn wel welke richting het beste bij jou past. Of je je nu verder wil specialiseren in vergunningen, milieu, bouw of energie: de wereld van het Ruimtelijk Domein ligt aan je voeten. Voor iedere stap die je wilt zetten, kun je bij MRM de juiste ondersteuning krijgen in de vorm van cursussen en opleidingen.

Ervaringen van collega’s in het Ruimtelijk Domein

Als Projectleider Omgevingswet krijg je te maken met alle deelgebieden van het Ruimtelijk Domein. Wat andere collega’s binnen MRM van het Ruimtelijk Domein vinden als werkomgeving? Dat lees je in de interviews die we met ze hadden!

Jasper Mik

Remi Osinga, Projectleider Gebiedsontwikkeling

“Plezier in mijn werk vind ik vooral in samenwerking met anderen om tot een mooi resultaat te komen.”

Lees het hele interview

wat is het sociaal domein suzan

Koen Bandsma, Beleidsadviseur RO / Adviseur Omgevingswet

“Vaak haal ik informatie op bij medewerkers van het team, andere teams of burgers en bedrijven door middel van interviews of een focusgroep. Zo fungeer je de ene dag als verbindingsofficier, terwijl je een ander moment zit te zoeken in de wetsgeschiedenis.”

Lees het hele interview

interview sanne

Winand Kuiper, Juridisch Adviseur

“Het is belangrijk dat je je kan inleven in een bedrijf en dat je niet te veel op de regeltjes zit. Soms kan iets worden opgelost zonder met de wettenbundel te zwaaien.”

Lees het hele interview

Vacatures in het sociaal domein

Bij MRM hebben we doorlopend vacatures in het sociaal domein. Wil je werken in het sociaal domein en ben je benieuwd welke functies we op dit moment open hebben staan? Neem eens een kijkje hieronder!

Adviseur sociaal

domein

Consulent inkomen

Jeugdconsulent

Is het sociaal domein iets voor jou?

Ben jij klaar om een verschil te maken in het leven van anderen? Werken in het sociaal domein is een unieke kans. Spreekt één van de bovenstaande functies je erg aan, of wil je samen met ons verkennen of een baan in het sociaal domein bij je past? Bij MRM staat de koffie altijd klaar. Bespreek de mogelijkheden eens met Otto of Linda, onze recruiters!

Wat collega’s leuk vinden aan dit werk

Concrete oplossingen

Met jouw kennis en kunde maak je het verschil tussen een crisissituatie en een situatie waarin cliënten weer vooruit kunnen kijken.

Het is echt mensenwerk

Als wmo-consulent kom je bij de mensen thuis, verdiep je je in hun situatie en leg je échte contacten. Contacten die verder gaan dan een praatje in de supermarkt.

Uitdagende casussen

Wat is er nodig om mensen in beweging te krijgen? Wat motiveert hen om hun leven zelf weer in handen te krijgen? Bij de echte uitdagende casussen leer je maatwerk toepassen.

Elke dag is anders

Ga je vandaag op pad om een nieuwe cliënt te ontmoeten of heb je een overleg met andere consulenten? Geen dag is hetzelfde in deze functie.

    Iets voor jou?

    Ben jij geïnteresseerd in een baan als inkomensconsulent? Kom dan eens koffie drinken bij MRM! We hebben altijd leuke opdrachten als inkomensconsulent bij een gemeente of andere opdrachtgevers bij jou in de buurt. Vertel ons wat jouw wensen zijn, dan kunnen we je altijd meer vertellen over de mogelijkheden! Bekijk onze vacature Consulent Inkomen direct online, lees meer over onze organisatie of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.