Wat is het ruimtelijk domein?

mrt 25, 2024 | Blog

Veel van onze vacatures bevinden zich in het ruimtelijk domein. Een term die je vaak voorbij hoort komen: met name in de context van gemeentes is het een begrip dat vaak de revue passeert. Maar wat is het ruimtelijk domein nu eigenlijk precies? Wie werken er in het ruimtelijk domein, en wat zijn de belangrijkste aandachtsgebieden binnen dit werkveld? 

In dit artikel gaan we verder in op wat het ruimtelijk domein precies is, op de huidige ontwikkelingen en de mogelijkheden die dit vakgebied voor jou kan bieden. 

Ruiimtelijk domein: betekenis

Om te snappen wat het ruimtelijke domein precies inhoudt, moeten we eerst kijken naar de exacte betekenis van het begrip. Als we het hebben over het ruimtelijke domein, dan gaat het over het plannen, ontwikkelen, beheren en beschermen van onze leefomgeving. Dit omvat alles van het bouwen van nieuwe huizen en bedrijven, tot het behouden van groene ruimtes en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen. Kortom, het ruimtelijk domein draait om het creëren van een leefomgeving die veilig, gezond, duurzaam en aantrekkelijk is voor alle partijen binnen de maatschappij.

“Het ruimtelijk domein houdt zich bezig met het creëren van een leefomgeving die veilig, gezond, duurzaam en aantrekkelijk is voor iedereen.”

welke aandachtsgebieden heeft het ruimtelijk domein?

Zoomen we in op het ruimtelijk domein, dan zien we dat het bestaat uit verschillende subdomeinen, die allemaal hun eigen stempel drukken op het complete werkveld. Vaak is er overeenstemming nodig tussen de verschillende subdomeinen om samen een eenduidig beleid te vormen. 

De belangrijkste subdomeinen binnen ruimtelijk domein zijn:

 • \Milieu: het milieu is een groot onderdeel van het ruimtelijk domein. Hierbij gaat het om het behoud en de verbetering van de natuurlijke omgeving, waarin lucht, water, bodem en biodiversiteit een grote rol spelen. Milieuvraagstukken spelen een steeds grotere rol in de ruimtelijke planning en ontwikkeling.
 • \Mobiliteit: mobiliteit richt zich op de manier waarop mensen en goederen zich verplaatsen binnen onze leefomgeving. Dit gaat over het ontwerp van wegen en openbaar vervoer, maar ook het stimuleren van duurzame manier van vervoer, zoals fietsen en lopen.
 • \Ruimtelijke ordening: ruimtelijke ordening gaat over het plannen en inrichten van de ruimte om ons heen. Het bepalen van de juiste locaties voor woningen, bedrijven, recreatiegebieden en natuur, en het zorgen voor een goede balans tussen verschillende functies.
 • \Vergunningen, Handhaving & Toezicht (VTH): VTH houdt zich bezig met het verlenen van vergunningen voor bouwprojecten, het handhaven van regels en wetten, en het toezicht houden op naleving van deze regels. Hiermee kunnen we ervoor zorgen dat ontwikkelingen binnen het ruimtelijk domein op een verantwoorde en rechtmatige manier plaatsvinden.
 • \Bouw: de bouwsector speelt een belangrijke rol in het ruimtelijk domein door het realiseren van nieuwe gebouwen, infrastructuur en voorzieningen. Van woningen en kantoren tot wegen, bruggen en waterzuiveringsinstallaties: alles moet door de bouw worden gerealiseerd.

Wat speelt er op dit moment in het ruimtelijk domein?

Momenteel zijn er verschillende ontwikkelingen en uitdagingen binnen het ruimtelijk domein. Denk hierbij aan de toenemende druk op de ruimte door verstedelijking, de transitie naar duurzame energie, de gevolgen van klimaatverandering en de digitalisering van ruimtelijke processen. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe oplossingen en benaderingen op het gebied van planning, ontwerp en beheer van onze leefomgeving. Mooie uitdagingen, waar jij je steentje in kunt bijdragen!

 • Druk op de ruimte door verstedelijking
 • Transitie naar duurzame energie
 • Klimaatverandering
 • Digitalisering

Werken in het ruimtelijk domein

Een carrière in het ruimtelijk domein biedt veel mogelijkheden voor mensen die gespecialiseerd zijn in het vormgeven van onze leefomgeving. Van stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten, tot milieuadviseurs en beleidsmakers: er zijn tal van verschillende functies en specialisaties binnen dit vakgebied. Misschien zit er voor jou wel iets bij: het ruimtelijk domein is zo breed, dat veel mensen er een bijdrage in kunnen leveren.

 

Onze collega’s aan het woord

Wat voor ervaringen hebben onze collega’s binnen het ruimtelijk domein? Binnen MRM zijn meer dan 30 collega’s werkzaam in het ruimtelijk domein, en er komen er steeds meer bij. Een aantal van hen deelt graag hun eigen ervaringen binnen dit werkveld met jou!

interview remi
Plezier in mijn werk vind ik vooral in samenwerking met anderen om tot een mooi resultaat te komen. Daarnaast hou ik van afwisseling (schrijven, afstemmen, aanjagen en verbinden), concrete resultaten en van dagen die niet alleen maar bestaan uit overleggen.”

– Remi Osinga, Projectleider Gebiedsontwikkeling

Lees het hele interview

collega's aan het woord winand
“ Ik denk dat heldere communicatie een van de belangrijkste punten is in dit werkveld. Bedrijven moeten in heldere taal weten wat er aan de hand is, hoe dat kan worden opgelost en wat de consequenties zijn als het niet wordt opgelost.”

– Winand Kuiper, Juridisch Adviseur

Lees het hele interview

Vacatures in het ruimtelijk domein

Ben je op zoek naar vacatures binnen het ruimtelijk domein? Dan hebben we bij MRM altijd interessante opties voor jou. Neem eens een kijkje tussen de huidige vacatures in het ruimtelijk domein, en bekijk of iets tussen zit dat aansluit bij jouw wensen en specialisaties! 

Projectleider omgevingswet

Jurist Grondzaken

Beleidsadviseur
Wonen

Wordt het ruimtelijk domein jouw speelveld?

Ben je klaar om de uitdagingen van het ruimtelijk domein aan te gaan? Samen werken we aan een betere en duurzamere leefomgeving voor iedereen! Ontdek welke mogelijkheden er voor jou zijn en solliciteer op één van onze vacatures. Of kom kennismaken met onze recruiters: de koffie staat altijd klaar bij MRM.

Wat collega’s leuk vinden aan dit werk

Concrete oplossingen

Met jouw kennis en kunde maak je het verschil tussen een crisissituatie en een situatie waarin cliënten weer vooruit kunnen kijken.

Het is echt mensenwerk

Als inkomensconsulent kom je bij de mensen thuis, verdiep je je in hun situatie en leg je échte contacten. Contacten die verder gaan dan een praatje in de supermarkt.

Uitdagende casussen

Wat is er nodig om mensen in beweging te krijgen? Wat motiveert hen om hun leven zelf weer in handen te krijgen? Bij de echte uitdagende casussen leer je maatwerk toepassen.

Elke dag is anders

Ga je vandaag op pad om een nieuwe cliënt te ontmoeten, of heb je een overleg met andere consulenten? Geen dag is hetzelfde in deze functie.

  Iets voor jou?

  Ben jij geïnteresseerd in een baan als inkomensconsulent? Kom dan eens koffie drinken bij MRM! We hebben altijd leuke opdrachten als inkomensconsulent bij een gemeente of andere opdrachtgever bij jou in de buurt. Vertel ons wat jouw wensen zijn, dan kunnen we je altijd meer vertellen over de mogelijkheden! Bekijk onze vacature Consulent Inkomen direct online, lees meer over onze organisatie of maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.